Montessori methodiek tijdens de quarantaine

Aangezien we nog wel eventjes thuis zitten met de kinderen, wie weet voor hoelang(?!) hebben wij voor jullie een blog geschreven met wat inspiratie en methodes die je thuis gemakkelijk kunt inzetten om de kinderen even bezig te houden.

Het team van Healthy Baby Club is pro ‘zelluf-doen’ en dat voeren we ook door in de dagelijkse bezigheden met onze kinderen, eigenlijk al van jongs af aan. De Rapley-methode sloeg goed aan en in de loop der jaren merken we dat kinderen het liefst voornamelijk alles zelf willen uitproberen en willen doen. De Montessori-methode sluit hier dan ook goed bij aan.

Niemand zal je beoordelen en/of bekritiseren als je je kind in deze lastige tijden iets langer achter de televisie of tablet zet, het is even overleven voor sommige ouders en het is dan ook oké als dat voor jullie werkt. Maar het kan wel fijn zijn om even nieuwe inzichten te krijgen op welke spelletjes of methodes jullie een keer kunnen voorschotelen aan de kleintjes want wie weet vinden ze het wel heel leuk (en het is ook nog eens leerzaam).

 

Montessori-methode
Al meer dan een eeuw heeft de kindgerichte benadering, die door dr. Maria Montessori is ontwikkeld, scholen over de hele wereld getransformeerd. Zodra je een klaslokaal binnengaat dan zou je een Montessoriklaslokaal moeten herkennen. Je ziet kinderen zelfstandig en in groepjes werken, vaak met speciaal ontworpen leermiddelen; diep betrokken bij hun werkjes en respectvol voor zichzelf en hun omgeving. De zogezegde Montessori-methode bevordert een rigoureuze zelfgemotiveerde groei voor kinderen en jongvolwassene op alle gebieden van hun ontwikkeling – cognitief, emotioneel, sociaal en fysiek. Deze methode kun je dus ook inzetten voor speeltijd thuis, hieronder een paar tips.

Rustige omgeving
Het is voor een kind belangrijk dat hij niet al te veel prikkels om zich heen heeft die overweldigend kunnen zijn. Te veel decoraties of tierelantijntjes is dan ook een no-go.

Een kalmerende en neutrale ruimte zorgt ervoor dat je kind zich kan focussen op hetgeen wat er ligt om mee te spelen aan activiteiten. Heb je op dat moment in gedachte dat er met lego gespeeld mag worden? Leg dan een kleedje neer met alleen lego in het zicht. Of creëer een knus hoekje met kussens waar je kind lekker kan bladeren in (zoek)boeken.

Sensory Play
De zogezegde Sensory Play is een leuke en avontuurlijke methode om je kind dingen zelf te laten ontdekken, zoals het kijken, aanraken, proeven, ruiken en horen van voorwerpen die je ze aanbiedt. Hierbij is het belangrijk, of nou ja vooral handig, om een grote dienblad te hebben die een verhoogde rand heeft. Vervolgens is het belangrijk om je eigen fantasie de vrije loop te geven. Je kunt een mini wereld creëren door bijvoorbeeld droge linzen, kikkererwten of koffiebonen in het dienblad te doen (dat is dan de bodem) en vervolgens veren, kleine ballen, mini-auto’s etc. erin te doen waarmee ze kunnen spelen. De voorwerpen kun je elke keer variëren door bijvoorbeeld het seizoensgebonden te houden, en een herfst-, winter, lente- of zomerthema te doen. Als je op internet zoekt naar Sensory Play Montessori kom je tig voorbeelden tegen waarmee jij je kindje wel even zoet houdt.

Dit kun je ook doen voor de wat oudere kindjes, die net leren schrijven. Voorzie de tray met spikkels en een kwast waardoor ze de cijfers erin kunnen schrijven.

Disclaimer; dit is niet voor de OCD-mama die haar huis spik en span probeert te houden in deze quarantaine tijd -;) 

 

 

 

BoxNu 10% korting op de maand boxen!Bestel je eerste box
Bestel je eerste boxBoxNu 10% korting op de maand boxen!