70% van de babyvoeding voldoet niet aan eisen

Unicef heeft onlangs, zoals je wellicht in het nieuws hebt kunnen horen en lezen, een onderzoek gedaan naar 2000 producten die voor baby’s en kinderen bedoeld zijn en in de supermarktschappen liggen. Ik zoom graag even in op het onderzoek om uiteen te zetten wat de uitkomst nou precies is. Bijna driekwart(!) van het eten en drinken voor baby’s en kinderen dat te koop is, is ongezond. Volgens Unicef is goede voeding een kinderrecht, echter helaas geen dagelijkse realiteit. Vanuit Healthy Baby Club zijn wij ons bewust van deze problematiek. Echter schikken wij er nog dagelijks van hoe slecht het gesteld is op het gebied van baby- en kindervoeding. Je vraagt je waarschijnlijk af: hoe slecht is het gesteld en waarom? Hieronder gaan wij in deze blog er verder op inzoomen. 

Vanaf jonge leeftijd je kind stimuleren om goede voeding te nemen, zou ervoor zorgen dat het eten en drinken van suikers, vetten en zouten wordt beperkt. Wat er weer voor kan zorgen dat het risico op het ontwikkelen van ernstige ziektes als hart- en vaatziekten of diabetes, maar ook psychische klachten als depressie of sociaal isolement verkleind. De producten zijn aan de hand van de criteria van de Schijf van Vijf geanalyseerd. De Schijf van Vijf is een richtlijn voor een gezond eetpatroon die sinds 1953 in Nederland wordt gebruikt in de voorlichting over goede en gezonde voeding. 

Wij delen graag enkele uitkomsten vanuit het Unicef onderzoek met jullie.

 1. Gezonde voeding voor kinderen staat te weinig centraal in beleid en praktijk van Nederlandse supermarkten.
 2. Nog geen 30% van de kinderproducten die in de Schijf van Vijf zouden passen, voldoet daadwerkelijk aan de criteria daarvoor. 
 3. Supermarkten zetten kleine stappen om promotie van kinderproducten in te zetten op gezonde producten. 
 4. Van de 60 onderzochte soorten babypap voldoen er 48 niet aan de criteria van de Schijf van Vijf.
 5. Van de 170 fruithapjes vallen er 147 buiten de Schijf van Vijf. 
 6. Minder dan 1% van alle maaltijd potjes bevat voldoende kilocalorieën (kcal) om als volledige maaltijd beschouwd te worden.
 7. Van de 39 onderzochte kinderontbijt granen voldoet slechts een  product aan deze criteria.
 8. Van de totale productselectie van 865 broodbeleg producten vallen 829 producten buiten de Schijf van Vijf.

Unicef concludeert dat de supermarkten een gevarieerd aanbod voeren aan tussendoortjes voor jonge kinderen, zoals babykoekjes, wafels en snacks. Het gemiddelde suikergehalte voor deze producten varieert sterk, van 7,5 gram per 100 gran voor babywafels tot 20 gram per 100 gram voor babykoek. Terwijl de WHO aangeeft dat een kind van 1 tot 4 jaar maximaal 6-7 suikerklontjes per dag mag eten aan voedsel.

Bovenstaande heeft ervoor gezorgd dat wij nog kritischer zijn gaan kijken naar de producten die we aanbieden in de Healthy Baby Club boxen. We nemen even enkele producten die je in onze boxen kunt terugvinden onder de loep:

 • Piccolo - Squares Gentle Teething Wafers:
  Per 100 gram zit er 6,6 gram suiker in. Per zakje van 20 gram zit er 1,30 gram suiker in.
  Goed nieuws!
 • Babease - Lentil Puffs with cheddar cheese & chives:
  Per 100 gram zit er 1,9 gram suiker in. Per zakje van 20 gram zit er 0,38 gram suiker in.
  Super!
 • Piccolo - Classic Tomato Stir-in:
  Per 100 gram zit er 4,7 gram suiker in. Per bakje van 80 gram zit er 3,8 gram suiker in.
  Perfect binnen de gestelde richtlijnen van de Schijf van Vijf.
 • Biobim - Corn Puffs:
  Per 100 gram zit er 1,2 gram suiker in. Per zakje van 15 gram zit er 0,28 gram suiker in.
  Yes!
 • Ella’s Kitchen Tomato + Leek Melty Puffs:
  Per 100 gram zit er < 0,5 gram suiker in en dat betekend dat er per zakje van 20 gram nog minder dan < 0,5 gram suiker erin zit.:
  Perfect!


Belangrijke side note:
Van de producten hierboven, betreft het allemaal natuurlijke suikers, niks toegevoegd. We zijn er nu nog meer van overtuigd dat we alleen de meest verantwoorde producten voor jullie geselecteerd hebben.

Unicef heeft in het rapport enkele aanbevelingen gedaan waar de supermarkten hopelijk mee aan de slag gaan. Het rapport van Unicef kun je hier terugvinden en is zeker de moeite waard om is een keer door te nemen. 

BoxNu 10% korting op de maand boxen!Bestel je eerste box
Bestel je eerste boxBoxNu 10% korting op de maand boxen!